Is schapendrijven zielig voor schapen

Is schapendrijven zielig voor de schapen

De meest gestelde vraag tijdens een workshop;

Is schapen drijven niet zielig voor de schapen?

Deze vraag heb ik op het schapenforum geplaatst

en de meest passende antwoorden staan hieronder!

MARGO VONK

Dat ligt eraan hoe je het inricht.

Bij de wedstrijden op de Dag van het Schaap zorgden we voor heel veel schapen. Zodat de schapen voldoende rust hebben en niet constant aan het werk hoeven. En verder is het natuurlijk per koppel herder en hond verschillend. Als er echte samenwerking is van hond herder en schapen is het niet stressvol. Dan is het een spel met respect voor elkaars rol.

HANS FLEUR

Zie de website van de bccZwolle.nl. Hier staat een rapport, al jaren geleden gemaakt door deskundigen, welke invloed de schapen wedstrijdsport op schapen heeft. Desalniettemin blijft de eigenaar van de schapen volledig verantwoordelijk voor het welzijn van de schapen En dient deze altijd toe te zien op de wijze waarop met de schapen wordt omgegaan. Deze verantwoordelijkheid is niet overdraagbaar aan anderen en blijft de eigenaar volledig aansprakelijk als hij/zij voor de rechter wordt gedaagd bij aantoonbare excessen op trainingen en wedstrijden.

B KOOIJMAN

“Door mijn hond worden de schapen erg aanhankelijk en zoeken veiligheid, bij mij. Daarentegen als ik de hond niet had dan houden de schapen je voor de gek en laten zich soms niet vangen. Schapen worden extreem wild door al dat geren er achteraan. Soms hoef ik maar net te doen alsof ik de hond roep en ze gedragen zich meteen anders. Ik ken mensen die van dat ene schaap af willen omdat hij nooit wil komen. Ik hoef de hond er maar achter te leggen en heb de schapen gelijk onder controle, weg stress. Net zoals je een schuw schaap verwacht dat hij erg tegen zal spartelen als je ze gevangen hebt, maar dat juist niet doet. Ze geven zich meteen over.Dit werk is haar op het lijf geschreven, de rust en plezier die ze erin heeft straalt ervan af”


MARIJKE OTTER-

DE LANGE

Ligt echt aan de hond.

Een schaap heeft respect voor de hond kun je het beste zeggen

Voer ze goed en zet ze vaker op een stukje nieuw gras geef ze voldoende water en aub geen honden in de schapen waterbak

INGEBORG HOLSTER

Ja, je maakt immers gebruik van het vluchtgedrag van de schapen. Maar het is ook de manier waarop je met de schapen en honden omgaat. Hier wordt 2x in de week op een ochtend met alleen de enters getraind. Ze krijgen voldoende rust en voeding de rest van de week. Als een hond niet onder controle is of agressief naar de schapen reageert, einde van de training.